ALS SAP ANALYTICS-LEEK BIJ CUBIS (Deel 1)

ALS SAP ANALYTICS-LEEK BIJ CUBIS (Deel 1)

Afgelopen zomer zijn we met vier nieuwelingen gestart bij Cubis als SAP Analytics consultant. Toen we hier begonnen had niemand van ons ervaring met SAP Analytics. Daarom volgden we dan ook eerst een interne opleiding waarin alle aspecten van het SAP Analytics-gebeuren aan bod kwamen.

In dit artikel zullen we wat meer vertellen over deze opleiding en willen we onze eerste ervaring als Analytics consultant bij een klant met je delen. Deel 1 gaat over de opleiding.

Opleiding

Dankzij de kennis en ervaring binnen Cubis, hadden we het voordeel dat de opleiding gegeven kon worden door onze eigen ervaren collega’s. De opleiding vond plaats in de kantoorruimtes van Cubis in Boortmeerbeek. In onderstaande tekst kan je meer lezen over de verschillende opleidingsonderdelen. Tot slot van dit gezamenlijk geschreven artikel zullen we elk apart onze persoonlijke ervaring aan jou toelichten.

Sap Algemeen
De opleiding startte met een inleiding tot SAP. Hierbij kregen we meer informatie over de geschiedenis van SAP en werden de verschillende onderdelen uitgelegd. We kregen een duidelijk beeld van de opleiding én van de inhoud van onze toekomstige job inhoud.

SAP BW Data Warehousing
Tijdens de opleiding Data Warehousing hebben we meer informatie verkregen over het backend gedeelte van SAP BI. SAP BW is niet alleen het aanmaken, onderhouden en aanpassen van datamodellen in een specifieke datawarehouse maar ook het zo representatief mogelijk voorstell width=en van de info voor de eindgebruiker.

ABAP
SAP maakt gebruik van zijn eigen programmeercode: ABAP. Deze wordt vooral gebruikt voor het inlezen van data, het wijzigen van data en/of het maken van functiemodules (stukken programmeercode die hergebruikt kunnen worden). ABAP is hierdoor niet verschillend ten aanzien van andere programmeertalen en echte “programmeerknobbels” zullen hier zeer snel hun weg in vinden.

SAP BW Data Acquisition
Tijdens de 2de opleiding over SAP BW leerde we meer over data acquisitie. Dit omvat het verzamelen en laden van data uit bronsystemen naar het SAP Data Warehouse.

BEx Analyzer & AFO
Wanneer de data zich in het SAP Business Warehouse bevindt, zou het natuurlijk handig zijn als deze ook geraadpleegd kunnen worden. Daarvoor kunnen we BEx of voluit Business Explorer gebruiken. De basis van BEx zijn query’s die we gebruiken om de juiste data aan te bieden. Via de BEx add-in in Microsoft Excel kunnen we verbinding maken met het BW-systeem en via de vooraf gebouwde query’s de data ophalen om daarop te rapporteren.

AFO staat voor Analysis for Office en kan gezien worden als de opvolger van BEx Analyzer, met meer functionaliteiten.

WebI
WebI (Web Intelligence) is één van de reporting tools van SAP die onder het gedeelte BO (Business Objects) valt. Men kan er makkelijk en snel data inlezen, wijzigen en filteren. Op deze data kan men dan visualisaties bouwen om de belangrijkste gegevens in het oog te laten springen. WebI is gebruiksvriendelijk en kan daarom ook zonder extra installatieprogramma in een webbrowser geopend worden.

SAP Business Objects Universe
Wanneer er niet gerapporteerd wordt op een SAP-bron wordt er vaak gebruik gemaakt van een Universe. Dit is een semantische laag tussen de database en het rapport. Dit zorgt ervoor dat de eindgebruiker kan spelen met de data in het rapport zonder kennis te hebben van complexiteiten van de database of waar de data zit opgeslagen.

SAP Lumira 2.x
Lumira 2.x bestaat uit twee componenten: discovery en designer. De discovery is de selfservice rapporteringstool van SAP, hiermee kan men makkelijk rapporten bouwen op data. De designer is de meer complexe rapporteringstool van SAP die veel meer mogelijkheden biedt om een rapport piekfijn uit te werken.

We zijn het er allemaal over eens dat deze opleiding fundamenteel was voor het opstarten van onze carrière binnen SAP BI. Doorheen de opleiding hebben we voor elk onderdeel een goede basis gelegd die we later bij de klant zullen kunnen toepassen en uitbreiden.