Als schoolverlater bij Cubis

Als schoolverlater bij Cubis

 width=

Na het afronden van mijn studies in juni 2016 ben ik enkele maanden later – in oktober – bij Cubis aan de slag gegaan als consultant om er mijn eerste werkervaring op te doen. Met dit artikel wil ik een beeld schetsen van mijn ervaringen tot nu toe; als schoolverlater op zoek gaan naar een job, binnen het bedrijf opgeleid worden, eerste opdrachten voor klanten, en meer. Dit artikel kan interessant zijn voor andere schoolverlaters bij hun zoektocht naar een job, of voor eenieder die geïnteresseerd is in life at Cubis.

Afgaand op mijn studieloopbaan was een job als SAP Business Intelligence (BI) consultant niet bepaald voor de hand liggend. Na 6 jaar latijn-wiskunde te hebben gevolgd in het secundair onderwijs, heb ik mij laten leiden door mijn interesse voor wetenschap en ben ik aan de Universiteit van Hasselt fysica gaan studeren. Deze opleiding vond ik enorm boeiend, maar was daarnaast ook iets té wiskundig en theoretisch. Vandaar dat ik na mijn eerste (en weinig succesvolle) academiejaar besloot om over te schakelen naar de meer praktische tegenhanger: Industriële Ingenieurswetenschappen. Deze opleiding beviel me veel beter, doordat ze naast fysica ook nog een heel gamma aan andere wetenschapsvakken omvat. En hoewel deze opleiding nog steeds zeer wiskundig en theoretisch is, is er daarnaast ook een merkbaar grotere aandacht voor praktijkgerichte vaardigheden. Ik geraakte al snel gefascineerd door vakken als micro- en nano-elektronica, en ontdekte ook een passie voor programmeren. Ik heb me opnieuw door mijn interesse laten leiden, en ben na 4 jaar zwoegen afgestudeerd als master Industrieel Ingenieur in de Elektronica & ICT.

Met mijn diploma in de hand ging ik de arbeidsmarkt op en ik werd al vlug gecontacteerd door verschillende bedrijven, waaronder ook Cubis. Ik ben uiteindelijk bij 4 bedrijven op sollicitatiegesprek geweest, voornamelijk voor een functie als software developer. Met een vacature voor SAP BI consultant was Cubis de vreemde eend in de bijt. Hoewel ik niet zelf op zoek was gegaan naar een dergelijke functie – ik had immers nog nooit van SAP gehoord – sprak de vacature mij toch aan. Onder meer omdat ik hiermee mijn horizon zou kunnen verbreden en heel veel nieuwe dingen zou bijleren. Daarnaast zag ik hier ook meer ruimte voor zowel persoonlijke als professionele groei dan vb. in een job als software developer. En het feit dat Cubis mij als schoolverlater wou opleiden in een voor mij onbekend gebied, toonde me dat het bedrijf een visie heeft die dapper en ambitieus is. Een bijkomend pluspunt van Cubis was de amicale sfeer die al vanaf het eerste gesprek merkbaar was. Hierdoor kreeg Cubis voor mij een gevoelsmatige voorsprong op de andere bedrijven. Uiteindelijk heb ik dus de weloverwogen beslissing genomen om bij Cubis te tekenen en tot op heden heb ik daar nog geen enkele keer spijt van gehad.

 width=

Als leek in het vakgebied moest ik natuurlijk opgeleid worden. Hiervoor kon ik rekenen op een groot aantal dikke cursussen, de expertise van mijn collega’s en de bedrijfsleiders, en opleidingen van SAP zelf. Het werd me snel duidelijk dat er binnen Cubis een sterke kenniscultuur heerst en dat er veel waarde wordt gehecht aan knowledge sharing. Dat laatste gebeurt onder meer door de zogeheten avondsessies die maandelijks plaatsvinden. In een beurtrol geven één of meer collega’s na de werkuren een presentatie over een bepaald onderwerp. Dat onderwerp kan een project zijn waar ze aan werken, een willekeurig topic over technologie, of zelfs iets wat volledig buiten het vakgebied ligt. Het doel van de avondsessies is immers niet alleen het delen van kennis, maar ook het onderhouden van het persoonlijk contact tussen de collega’s.

Wellicht nog belangrijker dan de theoretische opleiding is het opdoen van praktische ervaring. Door het ruime en gevarieerde klantenbestand van Cubis komen junior consultants terecht in uiteenlopende bedrijfsomgevingen waar ze snel heel veel ervaring opdoen in verschillende technologieën en in de verschillende aspecten van de job. Zelf heb ik in minder dan een jaar tijd al voor verschillende klanten opdrachten mogen doen. Het werk varieerde van het migreren van dataflows en het opzetten van process chains in SAP BW, tot het uitwerken van demo’s en dashboards, en het configureren van autorisaties in SAP BO. En naast het werk voor klanten zijn er ook steeds interne opdrachten om het eigen bedrijf te doen groeien.

Zoals gezegd werken er bij Cubis heel wat experten op gebied van de verschillende SAP technologieën. Sinds vorig jaar is Cubis echter ook begonnen met het aanwerven en opleiden van junior profielen. Ikzelf was de eerste schoolverlater die werd aangenomen. En ook dit jaar is het Cubis team uitgebreid met een aantal jonge werkkrachten die vers van de schoolbanken komen. De bedrijfsleiders hebben mij om goede redenen actief betrokken bij de sollicitatiegesprekken van die nieuwe collega’s. Voornamelijk omdat mijn eigen eerste ervaringen zeer relevant en behulpzaam zijn voor schoolverlaters die bij ons komen solliciteren. Daarnaast gaf het mij ook de kans om in een professionele sfeer mijn sociabiliteit te versterken en mij te verdiepen in het proces van recruitment. En mijn feedback na afloop van de gesprekken werd steeds mee opgenomen in de finale beslissing, wat duidelijk een teken is dat er vertrouwen wordt gesteld in mijn oordeel.

Bij Cubis weet men echter dat de boog niet altijd gespannen kan staan, dus naast het harde werken is er ook voldoende aandacht voor ontspanning. Zo zijn er bijvoorbeeld teambuilding-activiteiten en een jaarlijks snoepreisje, en wordt er ook na de werkuren geregeld afgesproken door de collega’s onderling. En de sportievelingen onder ons kunnen zich naar hartenlust uitleven op de sportactiviteiten en -wedstrijden waar we jaarlijks aan deelnemen. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat er een hechte band is tussen iedereen in het bedrijf. Hierdoor heb ik ook op de werkvloer het gevoel dat ik altijd bij iedereen terecht kan met vragen of voor hulp. Voor iemand die aan het begin van zijn professionele carrière staat is dit een groot voordeel, want het geeft een gevoel van veiligheid en vermindert de angst voor het maken van fouten.

Langzaam maar zeker begin ik mijn weg te vinden in de wereld van SAP BI consultancy. Gesteund door mijn collega’s verbreed ik continu mijn eigen kennis en vaardigheden, en ook als team streven we steeds naar groei en vooruitgang. Ongeveer een jaar geleden begon ik mijn avontuur bij Cubis, een jong, dynamisch, ambitieus en gezellig bedrijf, en hoewel ik er niet naar had gezocht was het exact waar ik naar op zoek was.