One Internship To Rule Them All

One Internship To Rule Them All

Klamme handjes. Gezonde stress. Vol verwachting. Veel goesting. Totaal niet weten wat te verwachten. Dat beschreef vrij goed mijn gevoel net voor de aanvang van mijn stage. (Of hoe dacht je misschien dat ik deze tweede zin ging beëindigen?) Een aantal dagen later bleek al die opwinding voor niks nodig. Goeie begeleiding, leuke opdracht, aangename werkplek, kortom de zenuwen waren meer dan overbodig.

Hier volgt dus een klein verslagje over mijn eerste stagedagen bij Cubis, een IT-consultancy bedrijf gevestigd in Boortmeerbeek dat zich specialiseert in SAP, Analytics en Business Intellligence. Ready. Set. Read.

‘The Communication Sweetspot’

Mijn grootste vrees de afgelopen weken? Waarschijnlijk die om een beetje geïsoleerd te raken. (Je hoort als student altijd wel eens horrorverhalen over stages waar het compleet misliep zeker?) Een probleem hebben waar je nergens mee terecht kan, niemand in de buurt die je een zetje kan geven of op weg kan zetten, daar zou ik het waarschijnlijk wel moeilijk mee hebben. Gelukkig is de begeleiding hier volledig op maat en kan je op elk moment om hulp vragen. Dat vereist dan van ons als stagestudent uiteraard een zeker inschattingsvermogen. Hoe snel vraag ik hulp en hoe lang blijf ik zelf proberen. Het is vaak een moeilijke balans en ik worstel er zeker ook mee. Live and learn, jezelf blijven bijsturen is de boodschap. (Ben ik te lang blijven stilstaan en blijven hangen bij deze horde? Of ben ik voor de zoveelste keer te snel gaan aankloppen voor hulp?)

Bij Cubis ben ik zeker niet de enige stagestudent. We zitten in een behoorlijke ruimte met een aantal stagestudenten, naast het hoofdlokaal waar de “patrons” zitten. Dat biedt twee heel duidelijke voordelen. (één) Met echt pure basisvragen kan je bij de andere stagestudenten langs. Een foutmelding bij de installatie van software? De kans is groot dat een van de medestagiaires diezelfde error ook al eens over het scherm heeft zien rollen en met een oplossing klaar staat. Zo niet ben je ook niet ver verwijderd van de iets meer gespecialiseerde hulp (twee). De ancièns staan ook op elk moment klaar om je te helpen.

 width=

Cubis, IT-Consultancy gevestigd in Boortmeerbeek

Mijn eigen stagebegeleider, die vooral mijn project opvolgt, zit niet op het kantoor. Cubis is een consultancy bedrijf. Voor zij die onbekend zijn met de consultancy-sector. Het komt er op neer dat Cubis projecten aanneemt bij klanten en zijn mensen daar ook effectief naar uitstuurt. De Cubici (is dat een woord? straks even aftoetsen bij de baas ;)!) zitten dus bijna altijd bij de klanten op locatie. We zien elkaar niet veel, maar er zijn diensten genoeg die een vlotte communicatie kunnen garanderen. Skype For Business is er zo eentje. Kort even skypen om een acuut probleem uit de wereld te helpen of een berichtje sturen wanneer je met een vraag zit. Tot hiertoe nog geen ‘kink in de WiFi’ wat de communicatie betreft ;-).

Training Day

Hetgeen waar ik in dit komend deeltje over ga vertellen is in mijn ogen pure luxe, maar wel knap van mijn stagebedrijf. Misschien is het een uitzondering, misschien is het net veel voorkomend, maar ik ben enorm onder de indruk van de manier waarop kennis doorgegeven en gedeeld wordt binnen Cubis. Naast enkele stagestudenten zijn er ook gloednieuwe werknemers aan de slag. Daar wordt echt op ingespeeld. Bij Cubis plannen ze namelijk een soort ‘leerweken’ vol met crashcourses. Ze nemen de nieuwelingen mee in hun verhaal en gaan zorgen voor een stevige basis om op verder te bouwen. (Denzel himself is nog geen cursus komen geven, al zou ik zijn SAP-skills wel in twijfel durven trekken…)

 width=

Elke dag iets bijleren – aldus Denzel

In die leerweken komen medewerkers die al een rugzak vol ervaring en kennis hebben, vertellen over hun specialiteit of gebied waar ze veel van af weten. Zo krijg je dus stoomcursussen over cruciale onderwerpen waar je de komende weken/maanden/jaren nog mee in contact zal komen. Bij Cubis zitten een aantal knappe koppen bij elkaar, specialisten in hun niche of gebied. Als zij de mogelijkheid krijgen om hun ervaring te delen, stimuleert dat niet enkel de groei van de nieuwe medewerkers, het bedrijf zelf heeft er alle baat bij dat kennis onderling gedeeld wordt. (De stagestudenten mogen ook komen meeluisteren bij cursussen die interessant kunnen zijn voor hen. Geef toe: wie zegt er nu nee tegen een beetje gratis kennis?)

Freesibility & Respondom

Iets waar ze ook wel prat op gaan bij Cubis: de vrijheid die ze geven. Je bepaalt voor een stuk zelf je uren. Ik begin persoonlijk liever vroeg aan mijn werkdag om nog met zonlicht een tour te kunnen gaan lopen of fietsen op het einde van de dag. Die mogelijkheid krijg ik ook. Vroeg op kantoor zijn heeft zo ook zijn voordelen, een uurtje in alle rust en concentratie kunnen doorwerken. Misschien wel het meest productieve uurtje van de dag?

Al heeft die vrijheid waarschijnlijk niet altijd positieve gevolgen. Niet iedereen zal daar even goed mee kunnen omgaan. Toch moet je hierin als student net een grote kans zien. Dat doe ik toch alleszins. Je krijgt de vrijheid, maar ze komt onder voorwaarden. Je werk en je opdracht blijven natuurlijk op de eerste plaats staan. Deze week vertelde Wim, een van de founders van Cubis, me dat het vorig jaar toch niet helemaal volgens plan liep bij enkele nieuwe medewerkers die in een opleiding zaten. Sommige die eerst beslisten van thuis uit te werken, kwamen na enkele weken toch tot de constatatie dat ze beter en sneller konden werken tussen collega’s op kantoor.

Bezie het dus een beetje als zo’n antieke weegschaal met twee schaaltjes. Aan de ene kant ligt er heel wat gewicht aan vrijheid op de schaal. Het is aan jou om de andere kant in evenwicht te houden en je eigen verantwoordelijkheid in de schaal te gooien. A metaphor for the ages ^.^?

Leren leren

Sommigen zullen het met mij misschien oneens zijn hierover, maar voor mij had deze stage vroeger in de opleiding mogen komen. De richting ‘toegepaste informatica’ is een richting van drie jaar en enkel het allerlaatste semester daarvan wordt ingevuld met een stage. Voor mij zou die er veel vroeger mogen komen. Ik wil eerst aangeven dat ik wel al in het werkveld heb gestaan vooraleer terug te gaan studeren, maar toch denk ik dat een korte stageperiode in de eerste twee jaren van de opleiding wonderen kan doen.

Je houding wordt enorm uitgedaagd en studenten moeten leren volwassener en professioneler in het leven en het werkveld te staan. Je wordt geacht zelfstandiger te worden door zelf op zoek te moeten gaan naar informatie en vaardigheden. Het handje wordt minder vastgehouden en daar hou ik wel van. Het feit dat je los gelaten wordt stimuleert (bij toch zeker) het gevoel van verantwoordelijkheid. Net omdat ik die vrijheid krijg, ga ik er alles aan doen om te bewijzen dat ik die waard ben.

Nog niet gesproken van de motivatie die je krijgt wanneer je in een échte werkomgeving terecht komt en eens mag proeven van een mogelijk toekomstige job.

Als laatste, ik heb het al even aangehaald, je leert op je eigen benen staan en je eigen mogelijkheden en grenzen kennen. Maar je wordt wel aangemoedigd om die weer te gaan verleggen. Je gaat zelf op zoek kunnen gaan naar de ideale balans in productiviteit (wanneer, waar en hoe werk ik het best).

 width=

Leren leren

Studenten kunnen zo’n realitycheck vroeger gebruiken denk ik. En ik ga er heel eerlijk in zijn, in mijn schoolcarrière had ik nog geen enkele aanraking gehad met mijn stageonderwerp. Die voorafgaande twee- en een half jaar hebben me dus weinig of geen voorsprong en voorkennis gegeven. Het is dus aan mij om mezelf nieuwe dingen aan te leren. Al doende leer je en zolang je niet stil blijft zitten zal je altijd vooruit gaan. All you need is effort, zolang je de sneeuwbal blijft verder rollen zal hij groter worden.

Ik voel een heel aantal docenten nu zenuwachtig op hun stoel schuiven. ‘Waarom zouden we die studenten al vroeger uitsturen? Vertrouwen we dat wel?’ In mijn ogen moet je vertrouwen geven om vertrouwen te krijgen en ik denk dat voor veel studenten zo’n realitycheck, een confrontatie met de “echte” arbeidsmarkt en het leven van de werkende mens, enkel positieve gevolgen zal hebben. Een student (en later dus een werknemer) die zichzelf kan bijscholen en heeft geleerd om op een snelle en efficiënte manier nieuwe kennis op te doen, heeft misschien wel de belangrijkste competentie van allemaal onder de knie?

 width=

* Voor de geïnteresseerden plan ik binnenkort een korte blog over mijn eigenlijke onderwerp: sentiment analyses van sociale media als Twitter door gebruik te maken van een S/4 HANA database.